Bild

Nästa utmaning i kursen var en uppgift som omfattade två delar. Den första delen hade som innehåll att komponera en bild. Andra delen av uppgiften beskrivs under rubriken berättande/animering.

I skapande av en komponerad bild skulle jag ta tre digitalfotografier, där en bild skulle vara av mig själv. Sedan valde jag två andra bilder som jag har tagit under semestern.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Uppgiften var att sammanföra dessa tre bilder. Av den anledningen klippte jag ut hajen och mig själv i ett bildredigeringsprogram på webbsidan https://www.photopea.com/. Här har jag även infogat bilden på landskapet där jag valde 1200 pixlar, något som den slutliga redigerad bilden ska vara på. I beskärning av de andra bilderna, har jag zoomat in i bilden för att få en så noggrant utklipp som möjligt. Därefter kunde jag klistra in beskärningar i landskapet, där jag justerade storlek, ljushet (hajen) samt en del skuggor. Uppgiften innehöll även att digitalt rita och skriva på bilden.

Bilduppgift 3

Enligt Nyberg (2018) är källkritik en mängd avisningar i syfte till att bestämma källans trovärdighet. I samband med denna bild, kan det föras en diskussion tillsammans med barnen kring bildens äkthet.

Detta exempel visar tydligt hur lätt det är, även på enklaste sätt, som privatperson hemma och med lättillgänglig teknik, att ändra originalbilder. Därför är det ännu viktigare idag att inte bara tro på vad du ser på bilderna, utan även informera dig själv genom olika informationskällor för att själv bestämma om den information som ska överföras genom bilden kan motsvara verkligheten. Tvivelaktiga webbplatsoperatörer, tidskrifter och andra medier gillar att använda visuella trick, förändringar i bilden eller delar av en bild för att visuellt göra information mer dramatisk och därigenom locka uppmärksamhet, bilda en viss åsikt eller få en annan fördel. 

Referens

Nyberg, Kenneth (2018). Källkritik och hänvisningar på webben. Historia i en digital värld (blogg) https://digihist.se/hdv2/3-material/#3_5 (Hämtad: 2018-11-18)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: